Musik och kulturskapande i medierna
Musikundret i Fredagsmagasinet
Content is King på Twitter
Andra twittrare
Admin
söndag
mar202011

Hur det hela började

Jag föddes 1967 på Sabbatsbergs sjukhus. Son till journalist och filmarparet Barbro och Günes Karabuda. Med föräldrar som hade till yrke att kritiskt granska sin omvärld följde en barndom på resande fot där jag tidigt lärde mig respektera rätten till olika åsikter och sanningar, helt enkelt  för att alternativet bara kan vara förtryck.

Jag såg enskilda individer betala ett oerhört högt pris för denna rätt, men också den lilla människans förmåga att rubba berg.

Insåg ordets makt, men kunde inte motstå musikens dragningskraft. Jag har komponerat musik så långt jag kommer ihåg. Gjorde musik till min första produktion när jag var 15 år. Det var för TV2-Teatern och handlade om en cancersjuk kvinna. Efter det tv och film i ett antal länder.

Hamnade in i musikpolitik för att jag såg behovet och vill bidra. Har själv aldrig haft en förläggare eller kontrakt med skivbolag. Upphovsrätten till det jag skapat har gjort att jag själv kunnat förhandla med t.ex. tv-bolag. Utan denna rätt skulle jag vara mycket svagare och det i en redan utsatt situation som kulturskapare.

lördag
mar192011

Upphovsrättens väktare

fredag
mar182011

”I shall close my dirty mouth only after death” 

Jag skriver oftast om upphovsrätt, men nu publicerar jag några rader om yttrandefrihet. Så konstigt är det inte – upphovsrätt och yttrandefrihet hör ihop. En del menar att de är ett omaka par som inte fungerar tillsammans. Andra menar tvärtom att de kompletterar varandra, till och med stöttar varandra. Att enbart hävda att upphovsrätten skulle utgöra ett hinder för yttrandefrihet är att kraftigt förenkla saken. För mig som musikskapare kan upphovsrätten tvärtom vara verktyget som ger mig möjlighet att använda min yttrandefrihet.


På många sätt lever vi som debatterar upphovsrätt och yttrandefrihet i Sverige med ett lyxproblem. Fråga Lapiro de Mbanga, sångare och mycket populär sådan från Kamerun. Det är de Mbangas ord jag citerar i rubriken till denna bloggpost.

Pierre Roger Lambo Sandjo, som han egentligen heter, sitter fängslad sedan snart tre år. Varför? I sin låt ”Constitution Constipée” kritiserade han 2008 de förändringar i grundlagen som gav president Paul Biya obegränsad tid vid makten. En kämpe för demokrati och yttrandefrihet. I ett land där varken han, hans tunga eller hans musik har något skydd överhuvudtaget.

Freemuse heter en organisation jag arbetar med i min roll som ordförande för SKAP, Föreningen Svenska Kompositörer Av Populärmusik, och i vårt europeiska nätverk ECSA, European Composer and Songwriter Alliance. Freemuse arbetar globalt med yttrandefrihetsfrågor för musiker och konstaterar att censuren inom musiken är alarmerande utbredd världen över. Varken den enskilde kulturskaparens upphovsrätt eller yttrandefrihet respekteras.

I mina kontakter med Freemuse har jag bland annat följt händelserna kring Lapiro de Mbanga. Tidigare i år hade jag också  förmånen att få introducera organisationens vd Marie Korpe och Freemuse för representanter för den svenska musikbranschen. Idag kontaktade jag därför Sveriges Radio och Mitt i Musiken som i veckan skildrat både Lapiro de Mbangas öde och arbetet Freemuse gör för honom och andra musiker.

Mitt i Musikens inslag satte fingret på en öm punkt – vad gör svenska musikorganisationer för yttrandefriheten? Inte tillräckligt, konstaterade Mitt i Musiken. Och det har de rätt i. Även om SKAP redan har ett samarbete med Freemuse kan vi göra mer. Jag önskar att vi alla fördjupar oss i denna fråga, då jag menar att vi inte är starkare än vår svagaste länk. Svagare än att vara utan sin yttrandefrihet är svårt att tänka sig.

Det är med andra ord viktigt för mig personligen att engagera mig i frågan om yttrandefrihet, eftersom den är en av förutsättningarna för mitt skapande. Det är lätt att glömma när man lever i Sverige, ett land där demokrati och yttrandefrihet är lika självklart som kranvattnet jag dricker. Det tackar jag för när jag tänker på Lapiro de Mbanga.

Alfons Karabuda
Kompositör

ursprungligen publicerad på Kulturskaparna.com

Page 1 ... 19 20 21 22 23