Musik och kulturskapande i medierna
Musikundret i Fredagsmagasinet
Content is King på Twitter
Andra twittrare
Admin
tisdag
okt182016

Låt oss inte bli lurade av siffrorna!

En miljard mer i intäkter till musikbranschen får vi läsa i Musiksveriges statistikrapport som släpptes idag, och som jag uttalade mig om i Sveriges Radio och Dagens Industri om idag.

Betyder det att det är läge att korka upp champagnen?

Det beror på vem du är. Som upphovsperson kanske man inte ska låta sig luras av siffrorna utan se till vilka pengar som faktiskt når dig.

Nästan alla pengar hamnar hos några få, och musiken blir alltmer en ”winner takes it all” ekonomi. Vi kan se att pengaströmmarna inte når de breda kollektiv upphovspersoner som behöver få sin rättmätiga ersättning för att kunna fortsätta skapa, och det kommer vara en stor utmaning inför framtiden att skapa bättre balans i den musikaliska näringskedjan

Visst ska musik spridas, ju mer desto bättre. Men vi som skapar musiken måste också få betalt för den, idag råder en extrem makt-asymmetri till fördel för t.ex. Google och Youtube.”

EU-kommissionens förslag till kommande nya upphovslagar måste garantera att de ökade intäkterna kommer upphovspersonerna till del. Det verkar finnas en större förståelse för de här frågorna, det märkte jag  när jag till exempel pratade med vår EU-minister. Men nu måste det omsättas i handling också. Våra egna politiker behöver förstå hur viktigt detta är om vi vill ha ett musikunder även i framtiden.

HÄR kan du läsa statistikrapporten i sin helhet.

 

 

fredag
okt142016

En konferens som gjorde intryck

Så är ännu en hektisk vecka i musikskaparnas tjänst till ända. Det som gjort mest intryck är nog att jag nyligen fått möjligheten att träffa kollegor från hela världen på International Music Council:s (IMC) konferens ”Decolonization of Music”. Jag var inbjuden att delta som kompositör, ordförande i ECSA och vice ordförande i IMC.

Det som gjorde intryck var givetvis innehållet , men framförallt det faktum att konferensen äger rum. Representanter från hela den Amerikanska subkontinenten deltog alltså under rubriken ”Avkolonisering av musiken/kulturen” (fritt översatt), en rubrik som säkert skulle fått alla amerikanska regioners krigiska förfäder att förfasas. Nu rådde istället en vilja att förstå och att söka nå samförstånd och enad röst liknande den vi har i Europa, genom ECSA.
På konferensen deltog representanter från den akademiska världen, politiker, kulturskapare och talet jag höll, kom att handla om digitala kolonisatörer. (Temat man gav mig var "Avkolonisering av musiken från en musikskapares perspektiv”). ECSA har publicerat talet här om ni vill läsa. 

Att jag tydligen introducerade en nytt begrepp - digital kolonisatör - är väl inte så märkligt. Det kanske var mer förvånande att deltagarna så tog min verklighetsbeskrivning till sig. Kanske för att vi alla nu står inför en gemensam digital kolonisatör? Kanske för att jag pekade på en grindvakt som står som ett eventuellt hinder för den kultur och musikaliska frihet man så dyrköpt skaffat sig genom århundranden?
Hursomhelst råder det ingen tvekan om att begreppet digital kolonisatör nu är myntat. Det har redan citerats i den fortsatta konferensen och är inte sista gången vi hört talas om.

 

onsdag
sep282016

Bra möte med EU- och handelsminister Ann Linde igår

Som ni kanske läst så blev jag och kollegan/SKAP-medlemmen Björn Ulvaeus inbjudna till möte med Sveriges EU- och handelsminister igår, och jag kan rapportera om ett bra och fruktbart möte, där vi diskuterade mång frågor som är avgörande för oss upphovspersoner.

Foto: Linus Glanzelius

Efter vår debattartikel i Aftonbladet fick vi som sagt till ett möte med Ann Linde som ville träffa oss, och tajmingen är naturligtvis bästa möjliga, med upphovsrättsreformen som EU-kommissionen kommunicerade förra veckan. Reformen är positiv för oss upphovspersoner och inte minst ett kvitto på SKAP:s att hårda arbete inom EU gett resultat.

Björns kunde med sin gedigna erfarenhet ge en tydlig bild av vilka rättigheter som gjort det möjligt för honom och Benny Andersson att skapa låtar som blivit musikikoner. Jag pratar såklart om upphovsrätten.

På gårdagens mötesagenda fanns förslagen till rättvisa kontrakt och transparens mellan avtalsparter, som ju är en förutsättning för vårt fortsatta skapande. Vi diskuterade också den viktiga frågan om sund konkurrens i det digitala landskapet där nu jättar som YouTube och Facebook på grund av ett undantag i lagen kan få laglig rätt att inte betala för sig. Frågan om sund konkurrens är inte bara en kärnfråga för oss upphovspersoner utan också för YouTube-konkurrenter som till exempel Spotify.

Nu är det viktigt att vi tillsammans med våra politiska företrädare ser till att EU-kommissionens reformförslag får bästa förutsättningar att uppnå önskad effekt och inte urvattnas på vägen mot en överenskommelse mellan Kommission, Parlament och Rådet, i EU.

Vi upplevde bägge att vår EU- och handelsminister tar de här frågorna på stort allvar och vi ser fram emot att fortsätta bidra till en hållbar kreativ näring med svenska upphovspersoner i täten.

onsdag
sep142016

"A once in a generation reform"

Den kallas för ”once in a generation reform” i inflytelserika Politico idag. Och vad pratar jag om om inte upphovsrättsreformen som presenterades av Jean Claude Juncker i hans årliga linjetal till EU-kommissionen idag!Alfons Karabuda blir intervjuad på SVT:s tak i sensommarsolen. Foto Gilda Romero
Vägen till förslaget som idag ligger på bordet har varit en över två år lång, intensiv och extremt arbetsam resa. Men det var värt varenda sekund av övertid och sena nattmanglingar. För SKAP och Europas enade upphovspersoner har lyckats göra något som nog ingen trodde var möjligt från början.
.
För första gången visar EU-kommissionen att de inte bara värdesätter kulturens roll i ett framtida EU, utan också upphovspersonernas centrala roll i att denna kultur överhuvudtaget kan skapas, till gagn för hela den kreativa näringskedjan.
.
Det är väldigt glädjande att vårt idoga arbete under flera år idag gett resultat, och det visar också på styrkan i att agera med enad röst. Och detta har vi lyckats med trots de extremt starka krafter som velat att reformen skulle dra åt ett annat håll. Att kommissionens ordförande i sitt tal säger “we need to empower artists and creators (….); I want journalists, publishers to be paid fairly. The today proposed copyright rules is about this.” är väldigt stort.
.
Och även om mycket av detta arbetet skett utanför medias strålkastarljus så har SKAP och SKAPs roll för reformen idag uppmärksammats av både rikstäckande radio och tv. Bara några minuter efter Junkers tal blev jag ombedd att medverka i både SVT och Sveriges Radio för att prata om vad reformen betyder för Europas upphovspersoner. Inflytelserika Politico skriver en lång artikel i ämnet idag, liksom flera andra tidningar, och detta är nog bara början.
.
Intervju på plats i Sveriges Radio. Foto Gilda Romero
 Här kan ni lyssna på intervjun med mig i Sveriges Radio.

 

fredag
sep092016

Vem får nästa års Polarpris?

Bilden på mig, kulturminister Alice Bah Kunhke och Marie Ledin togs vid årets Polarpristillkännagivande i Stadshuset. Foto Anette Beijer Igår träffades vi som sitter i Polarprisnämnden i SKAPs lokaler på Hornsgatan 103, och det är, som alltid, ett spännande och stimulerande arbete med att ta fram nästa års pristagare vi har framför oss.
.

Men om vi snabbt kikar i backspegeln, hur skulle vi kunna summera 2016 års Polarpris?

.
Årets pris har genom pristagaren Max Martin bidragit till att rikta strålkastarljuset på låtskrivaren och musikproducentens roll, och också på svenskt låtskrivande i världen. Jag vet att många unga svenska musikskapare blivit inspirerade av årets pris och det gör det extra glädjande att få ha varit en del av den processen. Och Cecilia Bartoli  är ju, förutom att vara en magnifik sångerska, en stark förespråkare för att sätta musikens värde i centrum och lyfta fram bortglömd musik som fler borde fått lyssna på. Gemensam nämnare att de bägge har fokus på bra melodier och verkar i lyssnarens tjänst. Inte konstigt att de bägge blivit så populära.

.
Och vilka får då nästa års Polarpris? Håll ut, svaret kommer vid tillkännagivandet den 7 februari i Stadshuset.