Musik och kulturskapande i medierna
Musikundret i Fredagsmagasinet
Content is King på Twitter
Andra twittrare
Admin
måndag
maj302016

Vill du inte ha något svenskt musikunder Mikael Damberg?

Idag sätter Sveriges musikskapare ner foten. I ett öppet brev, här kan du läsa brevet, till innovations- och näringsminister Mikael Damberg, publicerat i Aftonbladet debatt idag undrar vi varför Damberg så gärna verkar vilja gynna globala miljardföretag på vår bekostnad.

Varför har vi skrivit den här brevet till Damberg?
Villkoren fortsätter tyvärr att försämras för alla upphovspersoner, samtidigt som det finns globala jätteföretag som tjänar miljardbelopp på det som vi skapare, utan att be om lov. Vi reagerade på att vår minister, som borde värna om skäliga ersättningar och rättvisa konkurrensvillkor, skriver under något som kommer urholka våra rättigheter ännu mer, och och att han vill fortsätta blunda för att globala företag får så stora konkurrensfördelar.

Jaha undrar du, går det inte tillräckligt bra för mig, Benny Andersson, Ana Diaz och de andra?
Det här handlar inte om mig eller Benny Andersson, det handlar om alla upphovspersoner. Vill vi att morgondagens artister och låtskrivare ska kunna leva på sitt skapande då är det viktigt att stå upp för att de ska kunna leva på det de gör, och att schyssta tjänster som betalar för sig kan konkurrera på lika villkor.

Och vad betyder då ’safe harbour-principen’ som som vi ställer oss så kritiska till?
Safe Harbour är ett kryphål i lagen, gör det möjligt för företag, som till exempel YouTube, att slippa att ta ansvar för att upphovsrättsskyddat material läggs upp på deras plattformar utan att de ber om lov eller betalar för sig. Det betyder att de fritt kan tjäna pengar på innehåll, till exempel musik, tills någon aktivt ber om att det ska tas ned. Men efter några minuter kan materialet ligga uppe igen och så fortsätter man så...

Så vad vill vi att Damberg och Linde ska göra?
Vi vill att de ska värna om transparens och konkurrens på lika villkor. Att våra ministrar kämpar för att de globala plattformarna börjar betala för att få nöjet att tjäna pengar på innehåll som vi skapat, och att betalningen sker transparent och rättvist.

 
måndag
maj092016

Vilken SKAP-helg! 

Vilken SKAP-helg! Och jag då pratar inte bara om det otroliga vädret, utan om en helg som har varit full av evenemang som alla riktat strålkastarljuset på låtskrivarna.

Få har nog missat att uppladdningen inför årets schlagerhändelse nummer ett,  Eurovision Song Contest (ESC), dragit i gång för fullt. I veckan har artister, musiker och låtskrivare från 43 länder kommit till Stockholm för att medverka i tävlingen. Några som ofta hamnar i skymundan i detta sammanhang är låtskrivarna, trots att låtskrivare, kompositörer och textförfattare är upphovet till musiken är det inte alltid de syns och värdesätts nog.
Anna Charlotta Gunnarson intervjuar låtskrivarstjärnor. Foto Rodrigo ParasVad kunde då vara mer passande än att synliggöra upphovspersonerna än vid världens största låtskrivartävling? SKAP ville hylla dem och dedikerade därför en hel kväll, Songwriters' Night, till låtskrivarna. Under kvällen, som passande nog ägde rum på ABBA The Museum på Pop House, riktades strålkastarljuset på personerna bakom schlagerhitsen. Låtskrivare från hela Europa var på plats under Songwriters' Night och vi fick även  träffa svenska schlagerlegender som Ingela Pling Forsman, Lasse Holm, Michael Saxell samt Joy och Linnea Deb. Journalisten och ESC-experten Anna Charlotta Gunnarson intervjuade dem på scen och de berättade många underhållande historier om den ibland krokiga vägen fram till ett vinnande bidrag. Artisten och SKAP-medlemmen Julia Spada gjorde  sin egen högst personliga tolkning av Fångad av en stormvind.
Foto Rodrigo Paras

Jag passade också på att påminna de europeiska kollegorna om värdet av deras musik och rättigheter, med orden: ” On an ending note and as representative of the songwriters, lyricysts and composers of Europe. I once more want to say that your music is valuable. Don’t sell it cheap, keep as much copyright or authors as you can. Limit the deals in time. You can afford a bad deal if its only for a short time. Not if it’s for life. Don’t see yourselves as someone that should be grateful for getting paid. It’s all the other stakeholders in the music value chain that should be grateful for you making their businesses possible. And last: party as often as the opprtunity is given, and start right now. Welcome European songwriters!”
***
Samtidigt på lördagen delade vi ut Ted Gärdestadstipendiet till begåvade trion Södra Station från Stora Scen i Kungsträdgården. Många undrar vad det är som gör svensk musik så speciell. Det finns ingen entydig förklaring, men vi vet att Ted och Kenneth Gärdestad verkligen kunde skapa den. Och med årets Ted Gärdestadstipendium fick vi möjlighet att visa på ytterligare några som tveklöst besitter förmågan - Södra Station.
Här är juryns motivering till att ge dem stipendiet: ”Deras synnerligen dagsfärska pop är stöpt i ett dansant vemod. Med ett gediget hantverkskunnande har dessa tre unga låtskrivare och artister lyckats med konststycket att såväl förvalta som förnya det svenska pop-arvet.”Södra Station med prisutdelarna Jan Olov Andersson och Janne Schaffer. Foto Johan Hammarbäck
***
Och igår så rundade vi av en intensiv helg med att prata om något som ligger SKAP så varmt om hjärtat, nämligen musik och mänskliga rättigheter.
Kulturhuset Stadsteatern och Kansliet för mänskliga rättigheter bjöd in mig, Kerstin Brunnberg (Journalist), Fredrik Elg (Fristad Malmö), Ole Reitov (Freemuse), till ett samtal om censur och musik med ledning av musikjournalisten Ametist Azordegan.  
Foto Inaki MarconiBackstage med panelen. Foto Gilda RomeroDet blev ett fint samtal i ett soligt och fullsatt och myllrande Kungsträdgården som i dessa Eurovisiondagar stöpts om till Eurovision Village. Samtalet hade sin utgångspunkt i att det på många platser i världen faktiskt är förbjudet att utöva sin musik. Och jag lyfte såklart viktenav att musiker- och låtskrivare ska ha möjlighet att utöva och leva av sin musik, och att en stark upphovsrätt är grunden till musikalisk mångfald.fredag
mar182016

"Musikalisk mångfald börjar och slutar med en stark upphovsrätt, den skulle aldrig vara möjlig utan."

Idag kommer nya numret av SKAP-nytt ut. Inför arbetet med nya tidningen så blev det det väldigt tydligt för mig att allt hänger ihop. När jag beskriver några av de frågor vi arbetar med för en ny medarbetare inser jag att det inte går att prata om en enskild fråga utan att diskutera helhetsbilden. Det blir också tydligt hur många av de frågor och plattformar, som hänger så tätt samman och som vi jobbat med under många år, nu verkligen börjat ge resultat.
Något som löper som en röd tråd genom allt vi gör, och även genom detta nummer av SKAP-nytt, är frågan om mångfald. Flera av våra medlemmar har upplevt att mångfalden har haft svårt att hävda sig till och med inom public service, kanske som en följd av att public service-kanalerna under en period ansåg sig tvungna att konkurrera med de kommersiella kanalerna på deras villkor. Nu ser man tecken på att public service börjar hitta tillbaka, och läget ser ljusare ut även om det finns mycket kvar att göra. Jag hoppas och tror att SKAP bidragit till kursändringen genom träget påverkansarbete, men den är framförallt ett resultat av samarbete. SKAP ingår till exempel, som enda upphovspersonsorganisation, i en arbetsgrupp som arbetar för ökad mångfald i media. Och efter att SKAP tagit fram förslag om genrebaserade webbkanaler har Sveriges Radio:s VD bett SKAP att konkretisera just detta förslag, ett arbete som pågår just nu.

"SKAP kan och ska dock aldrig gå in och tycka om innehåll i enskilda program, utan vi fortsätter vårt framgångsrika påverkansarbete för mångfald i media på en principiell och övergripande nivå."

SKAP kan och ska dock aldrig gå in och tycka om innehåll i enskilda program, utan vi fortsätter vårt framgångsrika påverkansarbete för mångfald i media på en principiell och övergripande nivå. Ett exempel på detta är den kollektiva förvaltningen, som är en så viktig förutsättning för att mångfalden ska bestå. Har vi en välfungerande licens som täcker hela den musikaliska repertoaren kommer det att gynna ett brett, varierat och inkluderande musikutbud!
Mångfaldsfrågan är inte bara en angelägenhet för oss på hemmaplan utan går såklart också över nationsgränserna. Genom International Music Council, ”musikvärldens FN”, träffade SKAP i mitten av mars sammanslut- ningen för de europeiska public serviceföretagen European Brodcasting Union, EBU, och även dessa möten handlade om mångfald inom public service. EBU påverkar sina medlemmar, medlemmar som till exempel Sveriges Radio och SVT. Och vi påverkar genom IMC som har EBU som medlem. Vid det här laget förstår ni säkert vad jag menar med sammanhang...


Just musikorganisationen IMC fördjupar vi oss i detta nummer av SKAP-nytt. På sidan 12 i tidningen möter jag IMC:s generalsekreterare Silja Fischer i ett samtal. Hon har kallats en av musik- världens mest in ytelserika doldisar, och i vårt samtal pratar vi mycket om mångfald som engagerar henne starkt. Hon berättar om sin egen uppväxt med klassisk musikskolning i forna östblocket, och om hur viktig skola och utbildning är för musikalisk mångfald. Något som såklart också ligger SKAP varmt om hjärtat och som vi också jobbar mycket med i vår och Kulturskolerådets satsning på komposition och musikskapande i Kulturskolan.

Musikalisk mångfald börjar och slutar dock med en stark upphovsrätt, den skulle aldrig vara möjlig utan. Och frågan är mer än någonsin på tapeten då EU:s upphovsrättsdirektiv nu ska implementeras inom EU. Du kan läsa mer om vad som händer på den fronten i journalisten Magnus Franklins artikel på sidan 6 i tidningen. De komplexa sammanhangen kan ibland göra att livet känns komplicerat, det vore säkert mycket enklare om man bara behövde ha en tanke i huvudet samtidigt. Men för att främja SKAP:s medlemmars intressen måste SKAP fortsätta vara aktiva och drivande i olika frågor, på olika arenor. Det är så vi får till stånd en hållbar förändring!

torsdag
feb182016

Tiden som ligger framför oss förmodligen den viktigaste någonsin

Jag blev glädjande nog omvald till ECSA:s ordförande av en enhällig generalförsamling. Foto Gilda Romero

Det har varit tre hektiska dagar i Bryssel. Mitt Brysselbesök denna gång var i egenskap av ECSA:s ordförande (the European Composer and Songwriter Alliance), och att som sådan leda ECSA:s generalförsamling. Och det var inte utan ett par fjärilar i magen eftersom ny ordförande skulle väljas, och jag som sittande ordförande ställde upp för omval. Jag därför är väldigt glad och hedrad över att återigen ha fått förtroendet att leda Europas upphovspersoner på musikområdet denna avgörande tid. Trots syrebristen i den fullpackade aulan kände jag ett starkt och enhälligt stöd från hela generalförsamlingen, och jag kan inte nog betona hur viktigt EU är för alla upphovspersoner, det är på Europanivå de flesta viktiga beslut om upphovsrätt fattas. Och därför känns det såklart extra glädjande att få fortsätta göra skillnad i frågor som är så viktiga, inte minst för SKAP:s medlemmar.

Många långa möten men också väldigt mycket kul tillsammans med kollegor från olika länder. Här med finska kollegorna Kaija Kärkinen, Markus Nordenstreng Aku Toivonen. Foto Aku Toivonen

I år var det fler kandidater än någonsin som ställde upp i valet och att konkurrensen om valbara platser är så stor är ett tecken på ECSA är en organisation att räkna med, som verkligen gör skillnad och påverkar där besluten tas. När jag nu får förnyat förtroende är det inte bara en tom titel på ett papper. Uppdraget som ordförande för den högst levande organisationen ECSA innebär att vi får en kontinuitet och att vi kan fortsätta driva de frågor som är så viktiga för SKAP:s medlemmar på en internationell nivå. 

När musikskapare möts för att diskutera musikskapares villkor gäller det att ta tillfället i akt att också uppleva musik, denna gång experimentell sådan i Mollenbeek. Foto Gilda Romero

Det händer mycket i Europa just nu vad gäller upphovsrätt, tiden som ligger framför oss är förmodligen den viktigaste någonsin, och nu om någonsin har vi inte råd att tappa fart. Frågorna som avgörs berör inte bara låtskrivare utan alla rättighetsinnehavare. Klimatet har förändrats, upphovspersoner har starkt stöd från konsumenterna och nu blåser vindar som ställer krav på transparens och rättvisa villkor ifrån alla aktörer. SKAP och Sverige har tagit täten i dessa frågor och vi har fått stort förtroende, nu känns det verkligen som att det finns förutsättningar att göra verklig skillnad för varje enskild kreatör.

Med Helienne Lindvall från brittiska BASCA innan konserten i Mollenbeek. Foto Gilda Romero

 

måndag
feb152016

Filmmusik: en väg in i musikens magiska värld

Det är många musikpriser som delas ut i dagarna. För inte så länge sedan var det dags för årets Manifestgala, branschens enda oberoende musikpris. Och Polarpristillkännagivandet  har nog de flesta uppmärksammat, med två världsartister som Cecilia Bartoli och vår egen Max Martin som pristagare. I förra veckan delas det europeiska filmmusikpriset Grand Scores ut i Berlin. Jaha, ännu ett pris, tänker säkert vissa, vad ska det nu vara bra för? Och varför ett pris till just filmmusik?
Grand Scoresgalan i Berlin bjöd på dans från flera kända filmer. På bilden scen ur Dirty dancing. Foto Franziska Krug.
Filmmusik känns i magen och kan både ge gåshud och skapa panik, något som inte minst Hitchcock förstod, något som dagens skapare av spel och Youtubestjärnor inser. För många unga är filmmusiken en väg in i musikens magiska värld, en väg som utan filmmusik skulle förblivit stängd. Filmmusik höjer inte bara filmen utan är utan också en kanal att nå en bred publik med alla möjliga genres, bara genom film och och spel får många chansen att lyssna på klassisk musik.
Och här tycker jag att priset fyller ett viktigt syfte: att rikta strålkastaren på filmmusik och dess bidrag till att skapa en unik upplevelse. Musik är det som ger film både känslomässigt och visuellt djup, som får en upplevelse att kännas 3D istället för 2D.
Så, ja ännu ett pris, men vilket pris sedan!